Verona

Arena, Piazza delle Erbe, Via Mazzini, Romeo & Julia

Ook kunt u doorrijden naar Verona, waar in de Arena ieder jaar verschillende opera’s worden opgevoerd (zie het programma van de opera). Dit Romeinse amfitheater dateert uit de eerste eeuw na Christus en is het op twee na grootste amfitheater in de wereld. Het biedt plaats aan ongeveer 20.000 toeschouwers van wie het merendeel nog op de originele stenen zittingen kan plaatsnemen.

Verona was al in de Romeinse tijd erg belangrijk, en mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten de stad als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode. In 1239 overstroomde de stad, waarna zij herbouwd werd.

Naast de Arena zijn onder andere het Piazza Bra, het plein waar de Arena staat, en het Piazza Erbe indrukwekkend om te zien. Ook het Castelvecchio, de ponte Scaligero, de arche Scaligere en de Torre dei Lamberti zijn prachtige bouwwerken. Net als de romaanse Basilica di San Zeno. Maar Verona is misschien wel het beroemdst geworden als verblijfplaats van het beroemde liefdeskoppel Romeo en Julia.

Even boven Verona, aan de oostoever van het Gardameer, bevindt zich het wijngebied van de beroemde Bardolino- en Valpolicella wijnen. Het is een verrassend mediterraan landschap als je net uit de bergen rond het Idromeer komt. In april 2013 verscheen een interessant artikel in The Guardian over de Valpolicella wijn route, met de beste plekken om deze bijzondere wijn te proeven.